Çemen's
Son Yazılar
Son Yazılar

2019-04-05 16:57:44

El Emeği İle Üretim
Son Yazılar
16
Nisan
Kayseri Yöresinden Çıkan Nevzine Tatlısının Yapılışı

Kayseri Yöresel Lezzetlerinden Biri Olan Nevzine Tatlısının Yapılışı

Nevzine şerbetli tatlılar arasında yöreselliği ile dikkat çekmektedir. En az Kayseri Mantısı kadar iddialıdır. Kayseri yöresinin ürettiği lezzetlerden birisi olan Nevzine Tatlısı un ve kabartma tozu yanında ana malzemeler olan tahin yoğurt ve cevizle birlikte yoğurulur. Bu tatlı Kayseri yöresinin izlerini taşımakla birlikte Nevzine Tatlısını yapmak biraz maharet ister. Özellikle malzemelere bakıldığında Kayseri yöresinin izlerini taşıdığı görülmektedir. Zira Kayseri'de var olan üzüm bağları ve geleneksel olarak pekmez tüketim oranının fazla olması bu tatlıya lezzet ve yöresellik katan noktalardan oluşmuştur. Sonbahar aylarına girildiğinde toplanan üzümlerden geleneksel yöntemlerle pekmez yapan yöre halkı nevzine tatlısının yapımı için de bu malzemeyi kullanmıştır. Eski zamanlarda kışın çok sert geçmesi pekmez ve tahin gibi enerji veren ürünlerin tüketimini bu yörede artırdığı söylenebilir. Her yörenin sosyal ve ekonomik yaşamına göre ürettiği ürünlere lezzet kattığını söyleyebiliriz. Kayseri için de nevzine tatlısının ayrı bir yeri vardır. Ramazan aylarında tüketimi de tercih edilebilmektedir. Yapması biraz emek ve zahmet isteyen bu tatlıyı yöreye uygun olarak el emeği ile üretimini yapan Çemens Mutfak'ta da tadabilirsiniz.

Peki Kayseri Yöresinden Çıkan Nevzine Tatlısı Nasıl Yapılır?

12 Kişilik için Malzemeler:

  • 150 gr tereyağı
  • 1 Çay bardağı sıvıyağ
  • 1 Çay bardağı süt ya da yoğurt
  • 1 Çay bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 200 gr civarında hafif dövülmüş ceviziçi

Şerbeti İçin:

  • Yarım litre (2,5 su bardağı) su
  • 400 gr (2 su bardağı) toz şeker
  • Bir kaç damla limon suyu
  • Yarım su bardağı üzüm pekmezi

Üzeri İçin:

  • Tahin ve toz antep fıstığı


Hazırlanışı:

Şerbetini hazırlamak en uygun yöntem olacaktır şerbet dinlenirken nevzine yapımına da geçmiş oluruz böylece. Yarım litre (2,5 su bardağı) suyu orta büyüklükte bir tencereye alıp 400gr (2 su bardağı) şekerimizi ilave ederek kaynatmaya başlayalım. Kaynayan şerbete bir kaç damla limon suyu sıkalım ve 10-15 dakika boyunca kaynamaya bırakalım. Şerbet hazır olunca pekmezimizi ilave edip iyice karıştırıp oda sıcaklığında dinlemeye bırakalım.

Hamuru İçin:

Derin bir kap içine malzemelerimizde bulunan tereyağımızı ekleyelim, üzerine sıvıyağ, süt yada yoğurt, tahin ve sirkeyi ekleyerek iyice karşıtıralım. Daha sonra kabartma tozunu ilave ettikten sonra unu yavaş yavaş ekleyerek yoğuralım. Orta kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Son olarak dövülmüş cevizi de bu hamura ilave edip biraz daha yoğuralım. Biraz daha un eklerseniz nevizne tatlımız daha kıyır kıyır olacaktır.

Hazırlanan hamuru bir borcam ya da tepsiye iyice yayın. Hamuru yayarken fırını 190 derecede ısıtın ve ısınmış olan fırına tepsiyi koyarak 25-30 dk arasında pişirin.

Fırından çıkınca biraz dinlenmeye bırakın ve istediğiniz şekilde dilimlere ayırın. Daha sonra dinlenmeye bıraktığımız soğuk şerbeti üzerine yavaş yavaş dökün. Şerbetini biraz yavaş çekecektir bunun için şerbeti çekene kadar beklemek gerekecektir. Şerbeti çektikten sonra servis tabağına alın. Üzerine Toz fıstık ya da bütün ceviz ya da dondurma koyarak servis edin. İsterseniz üzerine biraz tahin de ilave edebilirisniz.

Afiyet  olsun.