Tatlı, sağlıklı bir o kadar da riskli!

08-06-2023 16:24
Tatlı, sağlıklı bir o kadar da riskli!

Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği kapsamında balda kalite kontrol şartları belirtilmiştir. Bal tebliği kapsamında bal; bitki nektarlarının, arılar tarafından topladıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristalleşebilen doğal ürün olarak ifade edilmektedir.

Bal, taklit ve tağşiş yapılan gıdalar arasında ilk sırada yer almaktadır. Bala şeker şurubu ilave edilmesi ya da tamamen kimyasal yolla, mısır şurubu, glikoz şurubu gibi ürünlere renk, tat, koku, aroma ilave edilmesi ile taklit edilerek sahte bal üretimi yapılmaktadır.

Aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Çiçek Balında Erciyes Esintileri

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen arıcılar, Erciyes'in yaklaşık 2500 rakımlı Tekir Yaylası'na getirdikleri arılarından en kaliteli balı alabilmek için günlerce bekliyor. Yayla Balı olduğu için, Erciyes'in balı farklıdır ve damakta bıraktığı lezzet çok güzeldir. İklim koşulları, bitki çeşitliliği, rakım bu durumu etkilemektedir. Bir de taklit ve tağşişe açık bir ürün olması balın kıymetini artırmaktadır. Bitki çeşitliliği ve önemli bitki alanları bakımından zengin olan Kayseri ili sınırları içinde 2000 kadar çiçekli bitki türü yetişiyor. Bunlardan 400 kadarı nadir endemik bitki türlerini içeriyor. Kayseri baklası, Erciyes Çançiçeği gibi ballı bitkiler adını bu yöreden alıyor ve bu bala lezzetini katıyor.

 

Hangi Bal Hakiki?

Türkiye’de yapılan bal analizlerinin gücü sahte ballar ile hakiki balı ayırt etmeye yetmemektedir. Çünkü sahte bal üreticileri bu analizlerde hangi kriterlere bakıldığını ve bunu nasıl aşabilecekleri üzerine çalışma yapmaktadır. Küresel ısınma, kuraklık ve dengesiz iklim koşulları sebebi ile günümüzde hakiki bal üretimi çok maliyetlidir, bu sebeple ucuz ballar içerisinde hakikisini aramak anlamsızdır. Tabi ki bu durum fiyatı yüksek olan balların hepsinin hakiki bal olduğu anlamına gelmiyor ama ucuz balların da içerinde gerçek bal aranmaması gerektiğini ortaya koyuyor.  Piyasada sahte balların birçoğunda yapay bal aroması kullanılmaktadır, bu aromayı hafızanıza yazdığınızda ve her karşılaştığınızda balın sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Yapay bal aroması kullanılmayan tatsız birçok sahte bal da piyasada mevcut olup bu yöntemle bir kısmını seçebiliriz.

Her Zaman Tatlılarda mı Kullanılır?

Gelin sizlerle harika bir ballı yemek tarifi deneyelim

Ballı Tavuk Pirzola Tarifi

·         •4 adet tavuk pirzola

Sosu için,

·         1 tatlı kaşığı bal

·         1 tatlı kaşığı soya sosu

·         2 tatlı kaşığı zeytin yağ

·         1 çay kaşığı sarımsak tozu

·         1 çay kaşığı kimyon

·         Yarım çay kaşığı karabiber

·         1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı,

·         Sos malzemeleri bir kapta karıştırılır

·         Ardından bir fırça yardımı ile tavuklara sürülür

·         Tavuklar fırın tepsisine dizilir

·         Önceden ısıtılmış 200  fırında pişmeye bırakılır

Afiyet olsun ♥

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.