Mantının Kayseri'ye Yolculuğu

30-03-2023 01:26
Mantının Kayseri'ye Yolculuğu

Tarihsel olarak Türk ve Moğol halkının İpekyolu boyunca mantıyı Orta Asya’ya taşıdığı söylenmektedir. Hatta mantının Moğollar tarafından Kore’ye kadar ulaştığı biliniyor. Ermeni tarihçilere göre ise mantı ilk olarak 13. yüzyılda Ermeniler ve Moğollar arasında yaşanan kültürel etkileşim ile Ermenistan’a ulaştı. Tatarlar, Kayseri bölgesine yerleşince mantının bu bölgede yaygınlaşması olağan bir hal almıştır.

Bir Kaşığa 40 Mantı

Ülkemizde birçok ile özgü, farklı şekillerde ve dolgu malzemeleri ile yapılan mantılar sofralarda yer alsa bile, mantı denince akla ilk gelen şehir Kayseri oluyor. Mantı adı anıldığında akla ilk gelen ilin Kayseri olması, mantının orijininin Kayseri ili olduğunun bir göstergesidir ve tüm Anadolu'ya Kayseri ilinden yayılmıştır. Kayseri’nin ticareti ile ünlü olması ve tüccarlarımızın yurtiçi veya yurtdışı gezilerinde Kayseri mantısından övünerek bahsetmeleri ve hatta ürünü bizzat götürerek ikram etmeleri, mantının tanıtılıp ününün sağlam zeminlere oturtulmasında çok büyük rol oynamıştır.

Mantının açılması, bükülmesi ve pişirilmesi zahmetli ve maharet gerektiren bir iştir. Kayseri mantısının püf noktası ise bir kaşığa 40 tane sığdıracak kadar minik olarak yapılmasıdır. Mantı hamuru oldukça minik kesilmeli ve iç harcı da dolu olmalıdır. "Eskiden gelin adayına mantı doldurturlarmış. Mantı ne kadar küçük olursa, bu gelinin nazikliğini, inceliğini ve hünerini gösterirmiş.” Bu nedenle Kayseri mantısı bir kaşığa 40 tane sığmasıyla meşhurdur.

MANTI ÇEMEN’S MUTFAK’TA YENİR, PEKİ BİZ KİMİZ?

Hikâyemiz aslında küçük bir atölyede el yapımı mantılar üreterek başladı, yıllar geçti atölyemiz profesyonel bir üretim merkezine dönüştü, restoranımız açıldı, çalışan personellerimizin sayısı arttı, mağazalarımızda satışı yapılan ürün çeşitliliğimiz fazlalaştı, bütün bu süreçte değişmeyen tek bir şey vardı o da sürdürdüğümüz ve her daim geliştirmeye açık olduğumuz kalite politikamız, coğrafyamızın kıymetli ürünlerine olan bakış açımız ile kadın gücünün sahadaki fark yaratıcı etkileri, Çemen’s ailesini bu noktaya getiren ve geleceğe taşıyacak olan en önemli faktörler oldu.

Üretim merkezimizde, sağlığa uygunluk ve kalitenin ön planda olduğu usta eller tarafından geleneksel yöntemlerle Kayseri lezzetlerini yaşatıyoruz. Her geçen gün ürün gamımızı genişleterek sektörde hızla büyümeye devam ediyoruz. El yapımı ürünlerimizi Çemen’s Mutfakta geleneksel pişirme yöntemleri ile misafirlerimizle buluşturuyoruz. Gün yüzüne çıkmamış, unutulmuş yemeklerimizi eski reçetelerine sadık olarak hazırlayarak Kayseri kültürüne sahip çıkıyoruz.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.